Lancering nieuw concept: (HR-)deelmarkt Het Initiatief

In 2016 werd een nieuw concept – de deelmarkt – gelanceerd. Martin Carels van DVC De Triangel was de idee meteen genegen en zette zijn schouders mee onder de uitwerking ervan.

Wat moeten we ons voorstellen bij ‘Het Initiatief’?

Het concept zit heel basic in elkaar. Hoofddoel is op een ongedwongen manier in een soort van ‘markt’setting praktijken, tools met elkaar uitwisselen over een vooraf bepaald hoofdthema. Voor elk ‘marktstandje’ wordt een ‘gangmaker’ in het netwerk gezocht. Een gangmaker is een organisatie die het onderling delen op gang wil brengen. Een nevendoel is via ontmoeting het eigen professioneel netwerk versterken.

Deel meer, weet meer!

Wat maakt deze deelmarkt anders dan de bestaande leernetwerken?

Goede vraag. Een aantal factoren maken dat Het Initiatief wordt gesmaakt. De eenmalige, kort maar krachtige formule. Je ‘krijgt’ veel in een kort tijdsbestek. Wellicht niet onbelangrijk in een tijd waar ‘tijd’ als schaars goed beschouwd wordt. Ook het organiseren zelf ligt kosten-baten goed.

Bij de opstart hebben we tevens onze ‘unique selling points’ bepaald. Een eerste is de consequente keuze voor thema’s die bijdragen tot regieversterkend HR. We spreken vaak over regie in handen van de cliënt. Wij trekken de lijn door naar medewerkers en teams. Geen evidentie om ons aan te houden merken we.

Afkijken bij anderen is een super toffe manier van leren.

Een tweede is het werkwoord “delen”, een werkwoord dat met de slag der regelmaat terugkeert. In de sessies zelf waar de gangmakers de opdracht hebben het delen op gang te trekken en dus niet om de sessie volledig zelf te vullen. Ook de rol van deelnemer mag je trouwens letterlijk nemen: je deelt en neemt.

Nieuw is dat we het delen ook verwerkt hebben in het inschrijvingssysteem. Zo is Het Initiatief gratis, maar niet zomaar. Je ontvangt pas een toegangsticket na het indienen van één eigen goede of foute praktijk, een story, sjabloon, enz… omtrent één van de subthema’s. Met deze praktijken vullen we de weggeefkast. Elke deel-nemer krijgt de volledige inhoud van deze weggeefkast mee naar zijn organisatie. Past perfect bij de maatschappelijke tendens de deeleconomie.

martin-carels

Tot slot gaan we ook voor fun, sfeer en verbinding. Daar blijken we goed te scoren zien we in de evaluaties.

Zitten er ook drempels in het concept?

Jazeker. We merken dat het inbrengen van een eigen praktijk als toegangsticket voor sommigen een drempel vormt om te komen. Heeft het te maken met onze Vlaamse bescheidenheid? Ook bij de gangmakers zelf zien we soms twijfel opduiken. ‘Is het wel goed genoeg wat ik ga delen? Voldoende inspirerend?’ Er leeft ons inziens het foute idee dat wat men deelt ‘af’ moet zijn. Laat nu net het tegenovergestelde meer waarde toevoegen. Als gangmaker kan je je eigen ‘product’ bijschaven op basis van de reacties, ideeën die je ontvangt tijdens de deelsessie en als deelnemer heb je jouw ervaring kunnen toevoegen aan iemand anders zijn idee/concept. Een win-win situatie dus. We blijven ondanks deze drempel vasthouden aan onze manier van inschrijven. Alleen zo worden we meer van wat we willen zijn: levenslange delers.

Succeservaringen en waar je als organisatie goed in bent delen met elkaar is zo waardevol en verrijkend

Extra ambities voor volgend jaar?

Jazeker. Het Initiatief is ontstaan in de schoot van de VAPH voorzieningen van ons netwerk. We willen volgend jaar nog meer sectoren bereiken. Daarnaast gaan we ook bekijken of er naast korte termijn-effecten ook (middel)lange termijn effecten optreden door dit Initiatief. Kortom, we willen een event met impact zijn en in functie daarvan ons concept kunnen bijsturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s