Ketenorganiseren… op studiereis naar Nederland

Hoe dienen we ons in de toekomst te organiseren? Wordt het een breed samenwerkingsverband of integreren we in één zorgbedrijf ?

Benieuwd hoe ze dit in Adelante in Nederlands Limburg hebben aangepakt?

Met acht directies van acht Tabor-partners, actief in de zorg voor personen met een handicap, samen de bus in richting Hoensbroek nabij Maaseik. Bestemming: Adelante.

Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie & arbeidsre-integratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen en audiologie & communicatie als kernactiviteiten. Hun motto is: haal het beste uit jezelf. Samen met de cliënt richten ze zich niet op zijn of haar beperkingen, maar op de mogelijkheden: wat kan er wèl.

Centraal thema in de besprekingen met de leidinggevenden van Adelante is het concept ‘ketenzorg’.

Een keten is een samenwerkingsverband tussen organisaties die naast hun eigen doelstellingen, één of meer gemeenschappelijk gekozen doelstellingen nastreven. De partijen zijn van elkaar afhankelijk voor het bereiken van de ketendoelstelling. Geen van de partners is hierbij in staat de gewenste doelstelling zelf te bereiken. Bij ketenzorg worden de verschillende schakels van zorgverlening op elkaar afgestemd zodat een samenhangend aanbod ontstaat, gericht op de behoeften van de patiënt of cliënt. Je kunt dit ook integrale zorg noemen.

Adelante maakt dit waar door – voor hun doelgroep – heel wat dienstverlening te bieden op tal van levensdomeinen: vrije tijd (sport), onderwijs, revalidatie, arbeidsintegratie, …

Dit alles vanuit eenzelfde benadering en aan elkaar gekoppeld. Verschillende projecten en deelwerkingen worden zo met elkaar verbonden in functie van de cliënt: de regiefunctie opnemen is m.a.w. een belangrijk gegeven in hun werking.

Adelante is hierin nog een stap verder gegaan en heeft verschillende organisaties geïntegreerd in de eigen organisatie en zelfs enkele bedrijven overgenomen. In Vlaanderen is dergelijke praktijk in de welzijnssector nog vrij ongewoon.

Tijdens de terugrit probeerden we onze leerwinst onder elkaar te delen. De busrit was lang, het busje krap. En dat levert heel veel reflecties op:

 • Het concept ketenzorg (aanbieden van zorgcontinuüm): organiseren over de instellingen en organisatieonderdelen heen, om zo complementair te worden.
 • Regiefunctie als expliciete kerntaak.
 • Kiezen is moeilijk, maar zo maak je het verschil. Adelante kiest voor een duidelijke doelgroep, waardoor ze complementair zijn met andere zorgaanbieders, én de gehele keten kunnen organiseren.
 • Theorie en praktijk versterken elkaar. Een duidelijke meerwaarde van integratie R&D via academisch onderzoek ‘op de werkplek’.
 • Stijgende concurrentie en marktwerking als gegeven. Waar we in Vlaanderen nog schroom en schrik voor hebben, is in Nederland een feit.
 • Centralisatie (back office) met lokale (decentrale) autonomie van de deelwerkingen. Grootschalig organiseren, kleinschalig werken is het motto.
 • Resoluut gaan voor binding aan de organisatie.
 • Beleidsplannen voor maximaal twee jaar. De omgeving is op 2 jaar toch zo veranderd, dat plannen papieren tijgers worden.
 • Nood aan stevige expertise in back-office processen. Daar moet je echt gaan voor excellentie, om zo de best mogelijke ondersteuning en continuïteit te garanderen voor de zorgmedewerkers.
 • Communicatie is cruciaal, zowel intern als naar cliënten toe.
 • ‘stepped care’: de minst intensieve, maximaal effectieve zorg op de juiste plek in de keten.
 • Regionale benadering: één toegangspoort voor verschillende zorgprogramma’s.

We keerden tevreden terug. Met alweer stof tot nadenken, en onderzoeken of en hoe we dit vertalen naar de Vlaamse context.

Meer lezen over Adelante? https://www.adelante-zorggroep.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s