Nederland gidsland ? Op onderwijsvlak ? Nieuwsgierigheid en lichte argwaan bij de start…

Flanders Synergy organiseerde een trip naar Nederland, waarbij twee secundaire scholen (voornamelijk technisch en beroepsonderwijs) werden bezocht door ‘ons’ – Jan Coupé, consultant taborgroep, en Bart Dujardin, directeur Guldensporencollege Kortrijk. Het gaat om het ROC De Leijgraaf in Veghel en De rooi pannen in Tilburg.

Jan over ROC De Leijgraaf :

Altijd moeilijk om weer te geven wat je uit een studiebezoek oppikt. Je moet al zeker door de uiterlijkheden heen kijken (“ze hebben hier precies meer middelen dan wij”)  en inschatten of het gesproken discours ook in de praktijk zichtbaar is. In De Leijgraaf viel me vooral de betrokkenheid van en samenwerking met de regio op (in voornamelijk beroeps- en technisch onderwijs), en de ‘teamwerking’ werd er sterk gepromoot. Op een of andere manier kon dit laatste me niet helemaal overtuigen – ik zag in de praktijk vooral erg grote en moeilijk werkbare teams (tot 20 à 30 personen), in een hiërarchisch model met méér dan genoeg lagen. En bovendien eerder gebouwd rond afstudeerrichtingen of vakgroepen dan rond groepen leerlingen. Het jaarklassensysteem werd wel in zekere zin doorbroken. Het écht bouwen van de organisatie op ‘zelfsturende teams’ – daarvan had ik meer verwacht. Dat leerlingen eigenaarschap hebben over hun leerproces en dat theorie en praktijk sterk verbonden zijn – ook in de infrastructuur – lijkt me wel gerealiseerd.

open leercentrum

Bart vult aan: de praktische invulling van de lestijden waarbij leerlingen echt overal in hoekjes en lokalen, zonder actieve begeleiding, aan de slag waren boeide me enorm.  De lesroosters van leerlingen waren ook erg flexibel: soms eens 30 uur les in de week en geen praktijk, soms eens enkel praktijk, soms de combinatie… Ik kreeg het gevoel dat hierdoor heel veel mogelijkheden werden gecreëerd zowel logistiek als qua motivatie van leerlingen en leraren.

Het verhaal rond teamwerking was duidelijk gekaderd en vooral ook mooi ‘verpakt’. Concrete vragen en praktische bezwaren werden uit de weg gegaan waardoor ik me afvroeg of het systeem wel even dynamisch was als het werd voorgesteld.

 

 

Jan over “De rooi pannen”

restaurant

s Middags aten we in het restaurant van de school, afdeling horeca. Bediening en bereiding door leerlingen, mooi in uniform gestoken. Ook hier heel veel mogelijkheden om praktijk in de school daadwerkelijk en levensecht in te bouwen. En daarnaast zijn er natuurlijk ook externe stages.

winkelcentrum-op-de-schoolcampus

Heel bijzonder was wel dat aan de school ook een grootwarenhuis is verbonden – de school is franchisehouder-, waar de leerlingen ook weer veel kansen kregen op praktijkopleiding. Hier had de teambenadering duidelijk meer gezicht, en dat resulteerde in heel eigen ‘schoolculturen’. Het specifieke van de opleiding (bv horeca, bv grafische vormgeving) kwam tot uiting in heel wat elementen : kledij, gedragsregels, schoolinrichting, sfeer, aankleding. Het opleidings- en beroepsspecifieke primeert duidelijk boven een campus-benadering. Geen regeltjescultuur, maar benadering vanuit eigen profiel van de opleiding. Sterk en inspirerend.

Bart: Een prachtig voorbeeld van een visie-gedreven school! Ik was verzot op de hands-on & pragmatische aanpak. Hier werd geen tijd verspild aan energievretende discussies of gsm’s nu wel dan niet toegelaten worden, wie op welk tijdstip in welk restaurant mag gaan eten,… Erg libertijns.

De school koos bewust voor ‘de korte lijn’. Geen archaïsche structuren of ambtenarij. Visie voorop. Dit zorgde voor een erg duidelijke energie in de school. Zowel bij de leraren als leerlingen.

Veel inspiratie getankt voor ons eigen traject ‘innovatieve arbeidsorganisatie, dat we samen met Taborpartners Ten Dries, Sint-Lievenspoort, IVV, Sint-Salvator en met coaching van Tabor en Flanders Synergy!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s