Wij sloten op 1 september!

Het is intussen een traditie om slecht te slapen op 31 augustus. De start van een nieuw schooljaar brengt elk jaar toch wat onrust met zich mee. Maar dit jaar was het net iets anders bij Sint-Salvator, basisschool in centrum Gent. 1 september startte voor ons rustiger dan gewoonlijk. Er was een pedagogische studiedag gepland, omwille van het groot aantal moslimkinderen op onze school dat het offerfeest vierde.

Een unieke kans om onze eigen kinderen eens op de eerste schooldag aan de schoolpoort te kunnen afzetten.

Alle personeelsleden kwamen bijgevolg al goedgemutst toe op school. Iedereen was nieuwsgierig naar wat er te wachten stond. “Expeditie Sint-Salvator” stond op de uitnodiging.

We delen het team op in heterogene groepjes van 8 collega’s. Ambiance en onrust verzekerd als iedereen zijn teamleden te weten komt, doordat ze in een gemeenschappelijke whatsapp-groep terecht komen.

De dag start met een korte introductie. En dan trekken we de stad in: alle groepjes op pad met een rugzakje vol inhoudelijke opdrachten. En een survivalbudgetje, vrij te gebruiken.

Geen lange verslagen op het einde van de dag: elk groepje maakt een promofilmpje over onze school in de toekomst, waarin de kernwaarden van onze school de hoofdrol spelen

Het is bij de start wat onwennig om met teamleden waar ik anders niet zoveel contact mee heb, samen op pad te gaan. De motor slaat snel aan. De opdrachten zijn zo geformuleerd dat er ludieke en serieuze onderwerpen gemixt worden. Zo moet iedereen bv. op bepaalde momenten een foto doorsturen, een QR-code scannen om op die manier een filmpje te bekijken, een doe-opdracht uitvoeren die in de whatsappgroep verspreid wordt. Alles in het teken van onze nieuwe visie van onze school.

Het was een superdag. De werkvorm bracht ons dichter bij elkaar. We hebben het echt gehad over onze school in de toekomst, we leerden elkaar op een andere manier kennen en hebben wat afgelachen.

De collegagroep die alles voorbereidt noemen we het vliegwiel. Deze gemixte bende zet de lijnen uit in het verandertraject waar we met onze school instapten. Begeleid door Flanders Synergy en de Taborgroep herbekijken we onze school van kop tot teen. Deze visiedag gaf ons als vliegwiel stof genoeg om verder te werken. Onze kern- en streefwaarden zijn gekend. Op naar de volgende stap.

Het was een pedagogische studiedag om U tegen te zeggen. Ik ben blij dat ik van zo een fantastisch team deel mag uitmaken. We sloten op 1 september, en dit gaf ons energie en richting voor de komende jaren.

Meer weten? Nieuwsgierig naar ons draaiboek  – contacteer Marieke Pâquet, beleidsmedewerker Sint-Salvatorbasisschool  via marieke punt paquet at sint-salvator.be