de HRscan onder de loep: Home Thaleia zet in op sterke medewerkersbetrokkenheid

De HRscan: de ideale tool om het HR-beleid in kaart te brengen van jouw organisatie? Wat is het? Wat zijn de belevingen? Is dit instrument een haalbare kaart voor een kleine social profitonderneming als vzw Home Thaleia? In dit blogartikel delen we onze ervaringen. Spoiler alert: wij zijn fan!

Een korte voorstelling

Home Thaleia is een unieke woonvorm voor mensen met een beperking en nood aan ondersteuning, gelegen in De Pinte. Deze woonvorm kwam er op initiatief van enkele ouders in 1998. In een groene rustige omgeving wonen en leven 16 volwassenen met een beperking samen. Home Thaleia zet via atelierwerking, buurtwerking, … maximaal in op sociale inclusie, vertrekkend vanuit de talenten van de bewoners. Home Thaleia wil naast een uitmuntende dienstverlening ook een goede werkgever zijn,  met oog voor talenten en het welzijn van haar 18 medewerkers.

De keuze van de HRscan

Als werkgever streven we dus naar een goed Human Resources beleid. De wens om ons HRM-beleid door te lichten was reëel: hoe zit het in elkaar? Hoe ervaren medewerkers ons beleid? We willen waarderen wat goed loopt  én gericht de uitdagingen aangaan “wat beter kan”. We geloven dat inspraak geven een goed gegeven is.

De methodiek HRscan van HRwijs bleek te beantwoorden aan onze vooropgestelde verwachtingen. HRwijs is het gratis aanbod van Verso vzw rond medewerkersbeleid voor kleine ondernemingen in de social profit. Grote budgetten voor professioneel advies rond sterktes en uitdagingen in het HR-beleid van een organisatie als Home Thaleia zijn niet altijd onmiddellijk voorhanden. Dit aanbod werd ons in de schoot geworden en we besloten het een kans te geven.

We kozen voor een ruime groep samenstelling om vanuit verschillende invalshoeken informatie en de kijk op ons HR-beleid te bekomen. De groep (6 personen) bestond uit een afvaardiging van logistieke medewerkers, begeleiders, middenkader en directie.

HRwijs

De eerste ervaringen

28 november ’17 … in spanning keken we uit naar de komst van Marije Plantinga van HRwijs.

Na een fijne kennismaking gingen we aan de slag met de HRscan. Het werd een interactief gesprek waarbij op basis van een vragenlijst 8 thema’s overlopen worden in je HR-beleid. De thema’s gaan van alemene visie op HR-beleid tot, aantrekken en rekruteren,… tot welzijn op het werk. In een ongedwongen sfeer loodste Marije ons doorheen de HRscan. Elke medewerker beoordeelt elk item afzonderlijk en licht binnen een groepsgesprek zijn beoordeling toe. De ruime ervaring van Marije stelt medewerkers in staat kleur te bekennen; een terughoudendheid in het uiten van standpunten was niet aan de orde. Er werd een veilig kader geboden om duiding te geven bij elke vraag.

Na afronding volgt een rapport van de antwoorden die men bundelt tot een adviesplan. Het rapport is duidelijk en geeft goed weer waar sterktes en uitdagingen liggen.

Zo kwam bij ons naar boven dat we vooral sterk zijn in diversiteit, functionerings- en evaluatiegesprekken, opleiding en ontwikkeling van medewerkers. Een uitdaging ligt o.a. in het inventariseren wat onduidelijk is voor medewerkers, en een kanaal te zoeken om deze weg te werken (we denken hierbij aan het opmaken van een onthaalbrochure als aanvulling op onze bestaande checklijst introductie nieuwe begeleiders).

HRwijs gaat verder dan enkel een foto maken van het huidige HR-beleid: het formuleert praktische en haalbare tips en geeft goed weer waar sterktes en uitdagingen liggen. Meer nog: het opnemen van allerhande links/tools om aan de slag te gaan met de adviezen zijn een ontzettend grote meerwaarde.

dorissa home thaleia
Dorissa, begeleidster Home Thaleia, fan van de scan

 

Wij zijn alvast fan. Neem gerust een kijkje op www.hrwijs.be  Meer weten over onze ervaringen – contacteer de auteur van dit bericht:

Karolien Huyghe Coördinator wonen / orthoagoge vzw Home Thaleia

Karolien (punt) Huyghe (at) homethaleia.be