Zon vol energie, van Klein-Frankrijk tot Maldegem

Wie dacht dat de partners van de Taborgroep enkel actief zijn in klassieke ‘zorglocaties’ heeft het mis. Ook in industrieterreinen wordt er waardegericht ondernomen. Zo zetten twee partners  volop in op duurzaamheid. Sinds kort liggen er op de loodsen van Grijkoort industriepark Klein-Frankrijk te Ronse, en op de gebouwen van De Vierklaver in bedrijvenpark De Krommewege – Maldegem, een hele resem zonnepanelen.

Triple win in Ronse

Grijkoort heeft een afdeling ‘Groenbeheer’. Deze werkplaats verzorgt over heel Zuid-Oost-Vlaanderen de groenwerken van particulieren, bedrijven, organisaties en overheden. Tot vandaag gebruiken ze voor de kleine handgereedschappen zoals bosmaaiers en haagscharen, … fossiele brandstoffen. Meer dan 12000 liter ‘tweetakt’ wordt er doorgedraaid. Vanaf de lente 2018 wordt dit gereduceerd tot minder dan 6000 liter. Alle lichte toestellen worden immers vervangen door batterijgedreven machines, met een rugzak voor de batterij. En de batterijen, die halen hun energie uit de zonnepanelen op het dak.

Pol D’hose, coördinator van de werkplaats groenbeheer legt uit:  

We merken dat heel wat medewerkers last hebben van rug- en schouderproblemen. Door de aanschaf van lichter maar toch even performant materiaal verlichten we het fysiek zware werk van onze medewerkers, en creëren we meer ‘werkbaar werk’. Ook qua geluid zijn de elektrische toestellen een grote stap voorwaarts. Dat is goed voor de gezondheid en de veiligheid van onze medewerkers. We doen nogal wat bermbeheer, en je begrijpt dat als je werkt met noodzakelijke hoorbescherming je auto’s e.d. niet hoort komen. Met de nieuwe, lichtere en stille toestellen is zo’n koptelefoon niet altijd meer nodig.

En zo’n machine geeft minder reuk af, wordt minder snel warm. Alleen maar voordelen voor de gezondheid en veiligheid dus. Ook voor onze klanten zijn stille machines een meerwaarde. We werken vaak op plaatsen waar een serene sfeer belangrijk is, zoals begraafplaatsen. Met onze nieuwe toestellen behouden we dat, en is er geen geluids- en geurvervuiling. Onze klanten appreciëren onze inspanningen heel erg.

We zijn er ook van overtuigd dat in groenbeheer elektrische toestellen de keuze voor de toekomst zijn. Door daar nu al op in te spelen, verhogen we de technische competenties en de doorstroomkansen van onze medewerkers. Het sluit natuurlijk ook aan bij wat we in Grijkoort waardevol vinden: duurzaam ondernemen is waar we voor gaan en staan.

Een duidelijke win voor alle partijen dus. Goed voor de omgeving, de medewerker en de klant. Zijn er nog meer plannen?

Ja, eigenlijk wel. We zien dit als een proefproject. Daarom kregen we ook van de Vlaamse overheid een stevige steun in de rug via een subsidie ‘investeringsprojecten’ voor beschutte en sociale werkplaatsen. Daardoor hebben we meer dan voldoende zonnepanelen kunnen plaatsen, zodat ook alle nodige energie voor het gebouw gedekt is. We hebben 10 oplaadpunten voor elektrische fietsen voorzien. Op termijn willen we in ons globaal mobiliteitsplan volop de duurzame kaart trekken, onder andere door het (elektrisch) fietsen voor woon-werkverkeer te stimuleren. De Vlaamse Ardennen zijn daarvoor natuurlijk een uitdaging.

Kadoe

kadou panelen

Ook aan de andere kant van de provincie, in Maldegem, liggen 40 zonnepanelen te blinken op het dak van dagcentrum Kadoe. De Vierklaver deed mee met de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Oost-Vlaanderen. Vanuit het bewustzijn dat we als organisatie een impact hebben op de omgeving, gingen we op zoek naar mogelijkheden om de ecologische voetafdruk te beperken. Deze keuze is verankerd in de strategie, waarbij één van onze ambities zo klinkt: “De Vierklaver handelt met respect voor mens, middelen en milieu”.

kadou panelen 2

Zo willen we via de zonnepanelen onze C02 uitstoot laten dalen. Als organisatie willen we ook bijdragen aan diverse maatschappelijke uitdagingen: klimaatwijziging, minder uitstoot, terugdringen fossiele brandstoffen, … . De dalende prijzen, onder andere via de groepsaankoop, van duurzame alternatieven zorgt er ook voor dat het financieel haalbaar wordt. De Vierklaver zet op korte termijn nog verschillende andere acties op touw, zoals duurzame relighting van twee sites, de duurzame verbouwing van een woonhuis in Deinze. En ook in het Meetjesland zetten we in op mobiliteit via (elektrische) fietsen voor medewerkers.

Het wordt duidelijk tijd voor een ‘Ronde van Oost-Vlaanderen’ op de (elektrische) fiets!

Contacteer Pol (punt) dhose (at) grijkoort.be of Peter (punt) Delanghe (at) grijkoort.be voor het project van Grijkoort,

of Emmanuel (punt) Lootens (at) de-vierklaver.be voor het project van de Vierklaver.