Zuurstof 2.0

‘De zuurstofdagen’ is een begrip in de Taborgroep. Elke semester organiseren we gedurende 3 dagen allerlei open, kortdurende opleidingen. Deze staan open voor de medewerkers die dagelijks hun talent inzetten bij de Tabor-partners. Vanaf september 2018 zal het opleidingsaanbod nog meer gericht zijn op de uitdagingen van de toekomst. Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen dagen ons op organisatie- en individueel niveau uit. Wie zich niet continu ontwikkelt en transformeert, zet zichzelf buitenspel.

In de Taborgroep bouwen we aan generieke én toekomstgerichte competenties, complementair met wat in de organisaties zelf gebeurt. We richten ons op 4 prioriteiten, onder andere geïnspireerd door de 21th Century skills. Deze clusters zijn:

  • Mediawijze medewerkers
  • Werken en leven in een superdiverse samenleving
  • Ondernemerszin en creativiteit
  • Zelfregie (loopbaan, persoonlijke effectiviteit, energie)

We namen  tijdens de voorbije zuurstofdagen alvast een zachte aanloop. In het programma, dat tot nu vooral focust op persoonlijke effectiviteit, namen we alvast een aantal nieuwe open opleidingen op. Zo werkten we aan mediawijsheid via opleidingen over apps, over video maken met je smartphone, en evengoed een ‘opstapcursus’ mediawijsheid. We sprokkelden alvast een aantal reacties.

pexels-photo.jpg

Ik vond de workshop video heel toegankelijk uitgelegd. Het fijne was dat we zelf direct aan de slag gingen met onze eigen smartphone. We hadden niet alleen een cool zelf gemonteerd filmpje, maar ook heel veel praktische tips waar we mee aan de slag gingen. Job van Ilikemedia is niet alleen technisch expert, ook een straffe trainer! 

Voor het thema ondernemerszin en creativiteit zetten we volop in op user centred design. 3 Engelse woorden, om vooral aan te geven dat we vanuit én mét de gebruiker kunnen gaan denken en innoveren. 

Wat een wervelende dag was dat! Nieuwsgierig en toch wel kritisch trok ik richting de Molenaarsstraat. Ik had niet gedacht dat ik vandaag én met Legoblokjes zou bouwen, én met de buurtbewoners over ons ontwerp in gesprek zou gaan. Heerlijk helder, en toepasbaar.

user centred

Voor het thema superdiversiteit zette Pascal Roskam van Hogent de generatiebril op, en gingen we op zoek naar hoe generaties met elkaar constructief kunnen samenwerken en leren. En verder blijven we inzetten op straffe thema’s zoals inspirerend coachen, wandelcoaching, geweldloos communiceren, eigen regie van je leven opnemen enz…

De workshop ‘aan het stuur van je eigen leven’ van Nancy Devogelaere van Dinobusters blijft hangen. ’t was een heel boeiende dag, waardoor ik echt wel heel concrete tips heb gekregen om mijn eigen werk en privé leven beter te sturen. Nancy sprak uit eigen ervaring, reikte bruikbare kaders aan, en zorgde voor een fijne groepsdynamiek. Dat stuur, dat neem ik vast!

nancy

Woensdagavond nam Frank Vander Sijpe van Securex ons mee in een uitdagend en boeiend verhaal over hoe we als organisatie kunnen zorgen voor meer diversiteit in loopbanen: met een wetenschappelijke onderbouwing onderscheidden we mythes en feiten over het personaliseren van werk. Elke partnerorganisatie die aanwezig was kreeg het boek mee, om zich verder te verdiepen. Al deze inspiratie zetten we om in actie. Met een groepje partnerorganisaties bouwen we een community ‘personaliseren van werk’. Want wat je samen doet, doe je meestal beter (vrij naar Roger van Dobbit magazine)

1-vandersijpe-frank-3883

Zuurstofdagen zijn een initiatief van de Taborgroep, en toegankelijk voor alle medewerkers van de Taborpartners. Geen medewerker bij een Taborpartner, en wil je er toch graag bij zijn? op tabor.be  vind je boeiende vacatures!