Gouden Musketons uitgereikt

10 organisaties uit de Taborgroep zetten in op waardegericht ondernemen en winnen award

20190118-dsc_2498

Feestje vrijdagavond. Het nieuwjaarsevent van de Taborgroep: traditioneel een plek waar bestuurders en directie van de partnerorganisaties elkaar vinden, bij een lekker hapje en een goed glas. Met een centrale spreker of gastoptreden. Netwerken, dat gebeurt ook in een netwerkorganisatie.

Deze keer liep het wel even anders. De locatie op zich was al boeiend: het nieuwe ziekenhuis AZ Alma in Eeklo. Of mogen we het een gezondheidshuis noemen? Of event ruimte? Alleszins een fantastische plek om een feestje te bouwen. De mannen van Ya Tararah, een bende zotte fanfaristen, met onze eigenste boekhouder in hun midden, gaf er een lap op. Zo enthousiast dat we even vreesden dat de patiënten mee zouden dansen. Neen dus: AZ Alma toont aan dat er in een gebouw veel tegelijk kan gebeuren!

Het feestje ging verder. 10 partnerorganisaties zetten zichzelf in the picture. Met waardevolle, krachtige praktijken. Die tien organisaties, vaak ook in samenwerking met andere partners, winnen een WGO-award: een exclusieve gouden musketon. Om samen bergen te verzetten, het motto van de beleidsambities van de Taborgroep.

Gouden musketons

Alle organisaties uit de Taborgroep konden een project indienen. Daarna boog een jury met professor gezondheidsethiek Yvonne Denier (K.U.Leuven en Zorgnet-Icuro) en directeur van de Sociale Innovatiefabriek Kaat Peeters zich over de projecten.

20190118-dsc_2455

‘De WGO-award is een gouden musketon. Een musketon gebruik je om je vorderingen vast te houden en om met elkaar verbonden te blijven. De Gouden Musketon staat voor die projecten waardoor we samen bergen verzetten’, verduidelijkt directeur Paul Ongenaert. ‘Alle projecten zijn een mooie realisatie van de beleidsdoelen van de Taborgroep.’

Deze 10 organisaties kregen een WGO-award

Categorie ‘Focussen op waardegericht ondernemen’

Kleuterschool De Speelfontein met het project ‘Van veel pluimen krijg je sterke vleugels!’

Compaan met het project ‘Referentiebewijzen Inclusief ondernemen’

IVV Sint-Vincentius Eeklo en zustergemeenschap Maria Ten Doorn (Zusters Van Liefde van JM) met het project ‘GENT’

Natasja van Bijlen, directeur van Compaan aan het woord: ‘het is een opsteker voor onze werking, én onze samenwerking met vele andere partners. Als Compaan zetten we volop in op het versterken én waarderen van mensen die een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Door ook in te zetten op de werkgeverskant verkleinen we samen die afstand, en maken we tewerkstelling mogelijk voor meer mensen. Heel wat partners krijgen het ‘referentiebewijs inclusief ondernemen’. Een keurmerk dus. Fijn dat we daar een Award mogen voor ontvangen, die van ons en van iedereen is.’

Categorie ‘Verbinden in krachtige netwerken’

Humival met het project ‘Humival gaat voor een warme buurt’

BuSo De Triangel  met het project ‘ Kortfilm bevrijdingsfeest’

De Bolster met het project ‘Sociale inclusie en buurtvervlechting’

Kristof Fortie , één van de bezielers van de kortfilm bevrijdingsfeest van de Triangel. ‘Als leerkracht bewegingsopvoeding in het buitengewoon onderwijs zo’n project mee kunnen dragen was een bijzondere ervaring. Als school staan we volop in verbinding met het dorp. Met dit project maken we dat nog krachtiger. Zo’n bijzondere samenwerking met zo veel lokale verenigingen rond de herdenking van de wereldoorlog. We zijn niet alleen bijzonder fier op het eindproduct, maar ook en vooral op het proces: het enthousiasme en de inzet van talent van onze jongeren, én de verbinding met de buurt. Dat leidt tot nieuwe samenwerkingen. En onze film? We babbelen met een aantal musea, die hem willen overnemen. De max toch?’

Categorie ‘Sterk in betrokken medewerkers’

Basisschool De Bron en DVC De Triangel  met het project ‘Winterfeest 16-17-18’

AZ Alma met het project verhuis ‘Route 17’

Heleen Lippens, HR medewerker: ‘Met ‘route 17’ hebben we het traject van de ‘inhuizing’ naar het nieuwe ziekenhuis vorm gegeven. We weten dat mensen jaren met dezelfde teams en in dezelfde setting gewerkt hebben. We verwachten van hen dat ze van vandaag op morgen anders gaan werken, met nieuwe collega’s, nieuwe systemen, enz… Dat gaat niet zomaar. Via route 17 namen we medewerkers en teams mee op pad richting de verhuis. Een waardevol traject, dat er mee voor zorgde dat de verhuis zo vlot verliep. We zijn een jaar verder, zie ons hier zitten. Niemand die nog terug naar het oude wil!’

Categorie ‘Ontwikkelen in gedeeld eigenaarschap

Basisschool Sint-Paulus – KBK met het project ‘Herstelgericht werken? Natuurlijk!’

Verburght  met het project ‘theatergezelschap De Katsjoe Botten’

Twee sterke projecten, waarbij de talenten en betrokkenheid van leerlingen (basisschool) en bewoners en buurt (Verburght) volop ingezet wordt.

Verburght ontvangt publieksprijs

Voor het eerst werd een publieksprijs uitgereikt. De aanwezigen op de uitreiking, zo’n 200 bestuurders en directies van de ledenorganisaties van de Taborgroep, konden tijdens de uitreiking hun stem uitbrengen voor het project van hun voorkeur. Dit deden ze door een luid, of nog luider, applaus te geven. Het luidste applaus werd gemeten voor A. Verburght met hun project ‘De Katsjoe Botten’. De Katsjoe Botten is het eerste inclusief theatergezelschap in het Meetjesland dat een eigen voorstelling maakt. Het is een prachtig voorbeeld van verbindend creatief werken, met alle mensen die dit vanuit hun eigen talenten en mogelijkheden willen doen.

Lies De Pauw, diensthoofd wonen van Verburght: ‘Erkenning voor iets dat in wording is, dat is leuk. En een zeer goede motivator. We begonnen in september met een wit blad, en kijken nu uit naar de voorstelling in juni. Onze mensen mogen heel trots zijn op hun talent.’

20190118-dsc_2693-publeksprijs-lowres

Lifetime Achievement Award

Alsof dat nog niet genoeg was, werd nog een extra project bekroond met een ‘Lifetime Achievement Award’. De Congregatie Zusters van Liefde van Jezus en Maria, die de Taborgroep oprichtte in 2003, brachten namelijk een nieuwe editie uit van ‘Ankerpunten’. Vijfentwintig jaar na de eerste publicatie blijkt deze nog altijd brandend actueel.

20190118-dsc_2631-podium

Een overzicht van de bekroonde projecten en het bijbehorende juryverslag op de website van de Taborgroep: https://www.tabor.be/10-organisaties-zetten-in-op-waardegericht-ondernemen-en-winnen-award/.