SWISH – Tijdelijk wisselen van werkplek

De Taborgroep, dat is naast het verbinden van partners via netwerking, en het one-to-one consult aan de partners, ook een broedplaats van vernieuwende projecten. Sinds 1 januari is een nieuw project gestart: SWISH.

Swish staat voor wish to switch, en heeft de ambitie om het leren van medewerkers te versterken. Niet door het klassieke opleidingsverhaal, coaching, … maar door medewerkers te stimuleren even over het muurtje te springen: tijdelijk even van werkplek veranderen is de ambitie.

Dankzij de steun van het ESF krijgen we één jaar de tijd om het concept inhoudelijk, juridisch, administratief uit te puren, en één jaar de tijd om het SWISHEN effectief te realiseren.

Doenken

De ambities zijn hoog: we willen Swish-coaches opleiden, we gaan via ‘connecting the dots’-strategie op zoek naar veel Swish-partners, ook buiten de Taborgroep en hopen dat SWISHEN een werkwoord wordt, dan zijn plaats krijgt in het leer-en-werkjargon. Voor ons is het een typisch DOENKER-project, waar we denken en doen combineren:

Jaar 1 (jan 19-dec19): DoENKEN, met nadruk op denken:  netwerkontwikkeling, inhoudelijk ontwikkelwerk, opleiding SWISH-coaches, sociaal-juridische, verzekeringstechnische, … voorbereiding

Jaar 2 (jan 20- dec 20): DOENken, met nadruk op doen: effectieve SWISH-acties realiseren en verder uitbouwen van de werking, zodat het na de projecttijd op eigen benen kan staan.

Ondertussen is het projectteam gevormd. Hilde Smet, kersvers Community builder aan het woord:

SWISH: Van voor de klas naar een ESF-project

 

swishteam
Het SWISHteam (v.l.n.r.)
Lieve Peeters (Consultant Talent en Organisatie / Projectleider),
Hilde Smet (leerkracht Mariagaard / Community Builder SWISH),
Elleke Vaningelgem (HR medewerker Taborgroep / Projectmedewerker HR en financiën)

 

Hoewel ik graag lesgeef, was ik na 25 jaar onderwijs toch al een tijdje op zoek naar iets nieuws. Alles achterlaten vond ik drastisch, maar toch bleef het kriebelen voor een nieuwe uitdaging. Iemand stuurde me de vacature ‘Community builder’ voor het Swish-project. Het ging om 20% jobtijd… iets voor mij? Ik begon te lezen en ontdekte gaandeweg dat ik me ontzettend goed kon vinden in het concept. Door werknemers de kans te bieden tijdelijk in een andere organisatie te werken en te leren, wil SWISH competenties verbinden en zo een meerwaarde bieden voor de werknemers én de betrokken organisaties.

Was dat nu niet nét waar ik eigenlijk zelf naar op zoek was? Een beetje frisse lucht, een nieuwe uitdaging, rechtstreeks bijleren van professionals? Ik besloot dus een motivatiebrief te schrijven. Op 8 januari gaf ik ’s ochtends nog les over solliciteren en diezelfde avond ging ik bij de Taborgroep langs voor een gesprek. Op 10 januari woonde ik al de eerste vergadering van het SWISH-project bij en leerde ik alvast mijn nieuwe collega’s kennen. Kwestie van een vliegende start te nemen. 

Dat het een uitdaging wordt staat vast. Ik zal veel bijleren en ze zullen af en toe best wel wat geduld moeten hebben met mij, maar het wordt ongetwijfeld een zeer boeiende en leerrijke ervaring.  Eigenlijk is hoe ik in deze rol beland ben een mooi voorbeeld van ‘practice what you preach’! Ik ben dus een beetje een ‘SWISHER avant-la-lettre’ 🙂

Ik hoop dat al onze toekomstige ‘SWISHERS’ op dezelfde hartelijke manier worden ontvangen op hun tijdelijke nieuwe werkplek. Ik kan hen nu al uit ondervinding vertellen dat ze vooral zeer veel vragen zullen moeten stellen over de meest uiteenlopende dingen.

Ondertussen blijf ik verder lesgeven, zij het dan een paar uur minder. In een of ander Nederlands tijdschrift noemde iemand het combineren van overheid en privé een hybride job. Ik zie alvast de voordelen. Doorwerken in de schoolvakanties wordt zeker wennen, maar ik ga er met goede moed tegenaan: wish to switch = SWISH!

SWISH? 

SWISH is dus de titel van een ESF-project. Het ESF heeft over Vlaanderen een achttal experimenten opgestart, waarvan SWISH er één van is. De ambitie is om het leren op de werkplek toegankelijk, diverser en meer impactgericht te maken.  Uit de projectaanvraag:

WISH to SWITCH = SWISH. Impactgericht leren van een andere werkomgeving

SWISH maakt het mogelijk dat medewerkers van organisatie X tijdelijk van werkplek kunnen wisselen, om te leren van de andere context. SWISH is voor organisaties en ondernemingen een setting waar deze uitwisseling op een kwalitatieve manier gefaciliteerd, begeleid en gecommuniceerd wordt. SWISH start vanuit social profit organisaties in Oost-Vlaanderen, en is een semi-open groeinetwerk van organisaties en ondernemingen die geloven dat tijdelijk werken in een andere contexten bijdraagt tot de competentie-ontwikkeling van medewerkers en organisaties.

Organisaties die participeren aan SWISH zijn bereid zowel medewerkers van andere organisaties te ontvangen, als eigen medewerkers de kans te bieden ervaringen bij anderen op te doen, vanuit een aantal gedeelde principes. SWISH heeft impact, zowel bij de SWISHER, de ontvangende als de zendende onderneming.

esf logo

Kom af!

Interesse? Nieuwsgierig? Neem snel contact op met de projectmedewerkers van dit project. Ze geven je graag meer uitleg!

Of kom naar de ontbijtsessie op woensdag 13 februari. SWISHEN met een ronde of een lange Suisse, het kan! Ook voor geïnteresseerde organisaties en ondernemingen die geen partner van de Taborgroep zijn.

Hier vind je de uitnodiging en inschrijvingslink

20190117_flyer kick off swish_1 op a4_met link

 

 

Meer weten? contacteer Hilde.smet@tabor.be – community builder SWISH