De Dialoogdagen van Fiola: een golf van verbondenheid

Fusioneren met 6 organisaties, we gaan daar niet flauw over doen, dat brengt het één en ander met zich mee: onduidelijkheden, verwarring , afstemming… heel veel afstemming! Maar ook:  nieuwe kansen.  En laat dat nu net de kern zijn van Fiola vzw: samen met cliënten,  ouders en hun netwerk op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden, naar alternatieve wegen…en daar een nieuwe kracht in vinden!

Blankenberge, Blankenberge, wondermooie stad!

Blankenberge zal het geweten hebben:  woensdagmiddag dwarrelden wolkjes mensen neer langs de kustlijn.  Groepjes met verschillende accenten uit Oost-Vlaanderen:  Sinaai, Ronse,  Gent, Ninove…   Eén ding hadden ze gemeen:  ze zouden twee dagen lang op zoek gaan naar de ziel en de essentie van Fiola vzw!

zee dialoog

In de bar van de  Floreal werd de eerste vermenging ingezet: groepjes sloten zich bij elkaar aan. Ex-collega’s knipoogden naar elkaar.  Ouders herkenden elkaar uit één of andere werkgroep “hé, we moeten het daar nog eens verder over hebben” en een cliënt vroeg zich af wanneer het ontbijt was… “ook belangrijk natuurlijk, dat moet ik zelf ook nog uitzoeken”.   De toon was gezet: cliënten, ouders, vrijwilligers,  collega’s, bestuurders… samen onderweg, samen in dialoog.

Bouwen aan een visie, dat doe je niet alleen!

Want bouwen aan een organisatie als Fiola, dat doe je niet alleen!  Dat kregen we van bij de start mee van Arno Vansichen, de man die ons doorheen dit hele proces zou begeleiden.   De Taborgroep bracht ons op dit spoor en bleef ook het hele traject mee ondersteunen. Wat we als partner doen, maakt de beleidsambities van de groep concreet: samen bergen verzetten, in gedeeld eigenaarschap! 2019_dialoog_fiola_23

Arno nam ons twee dagen mee en liet zich ondersteunen door een enthousiaste ontwerpgroep.  Zo gingen we donderdag van start met meer dan 200 mensen,  verdeeld over kleine gesprekstafels.  Samen op zoek naar kostbare ‘Fiola’ momenten, inspirerende momenten waar het écht om gaat. De zaal gonsde algauw van verhalen en er was heel wat kunst en vliegwerk nodig van Arno om de timing in de gaten te houden, maar hij slaagde hierin met charme én aandacht.   Aandacht voor de grote groep maar ook voor de vele kleine details:  voor de zelfgemaakte kaarsjes op de tafels, voor de nieuwe ontmoetingen: “ik ben zo blij voor jullie, dat jullie elkaar gevonden hebben”.

fiola duo

Per twee evalueerden we de eerste dag: wat hadden we ervaren? wat namen we mee?  De rij van duo’s was indrukwekkend, wat een groep , wat een energie…  Wij waren het snel eens: verbondenheid, dat hadden we gevoeld, dat hadden we ervaren… en ook links en recht van ons hoorden we dat woord terugkomen… verbindend, verbonden… een golf van verbondenheid leek door te lange rij te gaan.  Geen sterker beeld om af te sluiten, geen sterker woord om af te sluiten: verbondenheid.

In een fusie bouw je niet alleen aan een toekomst maar ook aan een gezamenlijk verleden.  Onder het motto ‘work hard, play hard’ werd de avond gekleurd met karaoke, charmezanger Jens en een showploeg die de sfeer er in bracht.  Beeld en vooral klank houden we liever binnenskamers.  Maar voor zij die erbij waren: ‘walk on water’… is een deuntje dat zal blijven hangen in ons gezamenlijk geheugen!

En wat met de toekomst?

Na de dag vol verhalen , werd het oog gericht op de toekomst: waar willen we naar toe met Fiola? Hoe gaan we om met alle veranderingen die op ons af komen.  Hoe verdelen we de schaarste? Welke nieuwe projecten of acties kunnen we samen opzetten?

Een nieuwe energiestroom op gang: medewerkers , cliënten , ouders, partners van Fiola allemaal op dreef:  reizen via Fiola, een Fiolahuis of bus, woonprojecten, een eigen soepbar, de plannen rolden naar buiten…    “Wat een leerrijke ervaring, om eens echt te mogen meedenken en meewerken”

Ook hier kwam het voordeel van de gemengde groep naar voor: een ouder of cliënt denkt over andere accenten dan een cliënt of begeleider.  “Ik heb echt genoten van deze dagen en mooie mensen leren kennen. Bedankt voor deze kans die we als ouder kregen om mee te denken rond de toekomst van Fiola.”


Arno en zijn ontwerpgroep kanaliseerde de plannen. Er werd gestemd, gewikt en gewogen en gedroomd…dat ook.

We gingen naar huis met hoop en een warm gevoel van verbondenheid.  En trots: trots op onze job, op de organisatie waar we deel  van uit maken, op een fusie waarbij we het zo slecht nog niet doen…  Een fusie waarbij nabijheid, duurzaamheid,  de kracht en verbinding van mensen centraal staat!

Trots op Fiola, Krachtig Samen!

dialoog zee 2

Tekst: Leen De Coensel – Leen (punt) Decoensel (at) Fiolavzw (punt) be

Foto’s:  Danny de Clercq